Wiki

Clone wiki

CSC10 / WSL

Software benodigd voor CSC10

CSC10 maakt gebruik van de HPW01 software, en nog een aantal kleine programmatjes. Er is een WSL-image opgezet om alle software via WSL te draaien.

De stappen gaan ervan uit dat jouw Windows systeem up-to-date is met de laatste windows-update versies en virtualisatie aan heeft staan.

WSL installeren

Open een CMD venster met administratierechten:

Voer het volgende commando uit:

wsl --install --no-distribution

Als er om administratie rechten wordt gevraagd kun je deze accepteren. Start de computer nu opnieuw op.

CSC distributie installeren

De docent heeft een image gemaakt op basis van Arch Linux waar de benodigde software op is geïnstalleerd. Download de bestanden uit deze folder en zet deze in bijvoorbeeld c:\csc10_wsl\ of %HOMEPATH%. De hele WSL machine zal zich in deze map bevinden. Pak ook het CSC10.zip bestandje uit in die map. Voer het csc_registreren script uit door erop te dubbelklikken, dit installeert de CSC distributie. Dit kan even duren dus heb geduld.

Je kunt controleren of het is gelukt door via het start menu "WSL" uit te voeren. Het wachtwoord van de gebruiker is "csc".

In de gebruikersmap staat een bestandje LEESMIJ met de commando's die je nodig hebt voor CSC10. Dit kun je openen met

$ less LEESMIJ

In de Windows CSC map kun je het backup.ext4.vhdx.gz bestand verwijderen om meteen wat schijfruimte vrij te geven.

USB

USB drivers

Mocht je de DE1-SoC nog niet gebruikt hebben op de betreffende PC, dan zul je even de drivers moeten installeren. Pak usb-blast-ii.zip uit naar een folder. Rechterklik op usbblasterii.inf en kies voor "installeren"

USB koppeling met WSL

Download en installeer de laatste versie van WSL USB GUI (.msi bestand).

Aangezien WSL2 eigenlijk een virtuele machine is, moeten USB apparaten expliciet gekoppeld worden. De Altera USB Blaster 2 heeft twee identifiers. In eerste instantie 09fb:6810 en na software-configuratie 09fb:6010.

  1. Zet de DE1-SoC aan om het device te kunnen zien in de GUI.
  2. Selecter het Altera USB-Blaster II (unconfigured) device en druk op auto-attach. Kies voor "Device". Dit zorgt ervoor dat zolang de GUI draait, het usb apparaat altijd wordt doorgekoppeld aan de default WSL-distributie.
  3. Voer onder linux het volgende commando uit (zonder de $):
$ quartus_pgm -l
  1. De USB identifier zal nu veranderen. Selecteer nu de nieuwe Blaster in de WSL USB GUI en voeg ook deze toe met auto-attach. Zie onderstaand figuur.

  1. Voer nogmaals het commando van stap 3 uit. Je zou onderstaand resultaat moeten zien. Nu beide apparaten in de "Auto Attach Profiles" staan hoef je voortaan alleen de WSL USB GUI te starten en de rest gebeurd automatisch.

Mocht je Altera met ID 6010 niet tegenkomen onder linux dan kun je het beste even VersD taggen om te kijken wat er mis gaat.

Updated