Moon zenith

Issue #33 resolved
Former user created an issue

My questions are: when reaches the moon its highes point in the sky? Is its zenith only right in the south-direction when full moon and 21 december/ 21 june?

Due to the (sun-)ecliptica in our Dutch winter the sun shines low and the moon lights high in the sky. The moon follows the path of the (sun-)ecliptica , plus and minus 5 degrees (because of the tilted moonecliptica). Then you would expect that the moon reaches always its highest point at midnight - visible or not. But this is not what I see ! last night its highest point seemed to me at about 20.00 o'clock?

Bovendien, op de site staat: Volle en Nieuwe Maan zijn dus de twee extreme gevallen. De figuur laat zien dat, wanneer de Maan om de Aarde beweegt, we steeds anders tegen de Maan aankijken. Zo'n omloop van de Maan, dus de tijd van Nieuwe Maan tot Nieuwe Maan, noemen we een synodische maand en deze duurt circa 29,53 dagen. Tussen Volle en Nieuwe Maan zien we tweemaal een Halve Maan. Vraag: Dat moet toch eenmaal zijn?

Comments (3)

  1. Hemel Waarnemen repo owner

    De Maan bereikt bij ons het hoogste punt wanneer deze in het zuiden staat. Net als de Zon is dat soms hoger, soms minder hoog, al naar gelang de declinatie van de Maan. Bij de Zon is die periode een jaar (hoger in juni, minder hoog in december), bij de Maan een maand.

    De beweging van de Maan is complexer dan die van de Zon, doordat de baan van de Maan nog een inclinatie heeft ten opzichte van de ecliptica. De Maan kan hierdoor +-23 graden (en alles daartussen) t.o.v. de equator bereiken net als de Zon, en daar bovenop nog eens +-5 graden door zijn eigen inclinatie, zodat de extremen +-28 graden zouden kunnen zijn. Dit gebeurt wanneer een minimum of maximum in ecliptische breedte van de Maan samenvalt met een minimum respectievelijk maximum in declinatie van de ecliptica bij de ecliptische lengte waar de Maan op dat moment staat. Wanneer een maximum samenvalt met een minimum of andersom, doven ze elkaar uit en staat de Maan op een declinatie van circa +-18 graden, wat niet bijzonder is. Er is momenteel geen pagina op http://hemel.waarnemen.com die de extreme declinaties van de Maan toont. Op de tabel De dagelijkse gegevens van de Maan (http://hemel.waarnemen.com/maan/jaartabel_maan.php) is de declinatie te vinden, net als op de Interactieve applet Gegevens van Zon, Maan en planeten (http://hemel.waarnemen.com/applets/plandata.cgi).

    Het tijdstip waarop de Maan in het zuiden staat hangt af van zijn positie, en verschuift gemiddeld circa 50 minuten per dag (soms meer soms minder door de elliptische baan). Dat tijdstip is te vinden in de kolom Doorgang in de Interactieve applet Opkomst- en ondergangstijden (http://hemel.waarnemen.com/oponder/). Zie ook de pagina Hoe laat komt de Maan op? - Hoe laat gaat de Maan onder? (http://hemel.waarnemen.com/FAQ/Maan/018.html).

    De tekst in de FAQ-pagina klopte inderdaad niet; ik heb deze aangepast - hartelijk dank voor de melding!

  2. Log in to comment