ISS visibilty explanation

Issue #43 resolved
Frans Sessink created an issue

Mr, Mrs, trying to explain the visibility of the ISS to my grandson I came to something that my model could not explain. Same question to more experienced people: nobody could explain this (following). This is what I can't explain: the ISS is visible around sunset in May and June (here in the Netherlands). The satellite orbit is never more North than the Netherlands, so I expected that the rest of the year there is no visible pass in the evening. Next week however there is a "jump" from the morning hours, fully according to the model in my head, to a visible pass in the evening. I can't explain. And my grandson has doubts about me... Is this jump explainable in simple words, or with a model? I use a small globe with a ring from metal wire and I walk around a lamp (the sun). And this model can't explain the jump from evening to morning visibile passes. Kind regards. Hoping for an answer.

Comments (4)

  1. Hemel Waarnemen repo owner

    De baan van het ISS is onafhankelijk van de seizoenen. Het ISS komt dus het hele jaar door over Nederland. Als het ISS overdag overkomt, kunnen we het niet zien, omdat het te licht is. Midden in de nacht kunnen we een ISS-overgang ook niet zien, omdat het ruimtestation zich in de aardschaduw bevindt, en dus geen licht reflecteert.

    Alleen wanneer het ISS over (of vlakbij) Nederland is, het (redelijk) donker is, maar er op 400km hoogte nog wel zonlicht is, is het ruimtestation zichtbaar. Dat gebeurt uitsluitend wanneer het ISS overkomt op het moment dat de Zon zich niet al te ver onder de horizon bevindt, dus in de avond- of ochtendschemering.

  2. Frans Sessink reporter

    Dank voor antwoord. De vraag blijft. Uw uitleg begrijp ik en zo had ik het ook in mijn hoofd en ook zo uitgelegd aan mijn kleinzoon. Maar het is geen antwoord op mijn vraag hoe het kan dat van 16 november naar 29 november de zichtbaarheid in de ochtend plotseling verplaatst naar zichtbaarheid in de avond. Zie hemel.waarnemen.com/iss/ voor de tijden. Voor jullie blijkbaar duidelijk, maar mijn model met "ringetje om de aarde" (de baan van de ISS, constant t.o.v. de melkweg) verklaart dit niet. Ik zal op Astroviewer.net proberen te achterhalen waarom ik ergens een fout maak, en welke. Oh ja: ook mijn kennissenkring begrijpt uw uiteenzetting volledig, maar kan de sprong van avond naar ochtend daar niet mee verklaren.

  3. Hemel Waarnemen repo owner

    Ah, dan is het probleem duidelijk - de ISS-baan is geen vast ringetje om de Aarde, maar een verschuivende ring. Zie bijvoorbeeld deze afbeeldingen: [1] [2].

  4. Frans Sessink reporter

    Nog niet duidelijk. Dat de aarde rond draait in 23hr 56min en dat de projectie de verschuivende banen geeft (figuur 2) is duidelijk. Maar na ongeveer 24 uur hebben we dan pas dezelfde situatie. Afgezien van dat de ISS iets eerder of later komt (24 uur voor de aarde en 96 minuten voor de ISS etc). ---> Maar ik zie dat de baan veel noordelijker komt dan ik dacht: Zuid-Zweden zelfs. En dat een waarneming in Nederland, of op onze breedtegraad, toch twee doorsnijdingen kent. En dat samen met 14 dagen verschil verklaart mogelijk de sprong van avond naar ochtend. Ik ga het bekijken op Astroviewer.net op 16 en op 29 november. Bedankt voor de inspiratie!

  5. Log in to comment