\documentclass{beamer}

\mode<presentation>
{
  \usetheme{Darmstadt}      % or try Darmstadt, Madrid, Warsaw, ...
  \usecolortheme{default} % or try albatross, beaver, crane, ...
  \usefonttheme{default}  % or try serif, structurebold, ...
  \setbeamertemplate{navigation symbols}{}
  \setbeamertemplate{caption}[numbered]
} 

\usepackage[polish]{babel}
\usepackage[utf8x]{inputenc}
\usepackage[T1]{fontenc}

\author{Batko Piotr, Jokiel Filip}
\title{Historia Prawa}
\institute{Automatyka i Robotyka,\\ Komputerowe Systemy Sterowania}
\date{22.03.2019}
\logo{\includegraphics[height=1.5cm]{img/polsl-logo.png}}
\begin{document}

\begin{frame}
\titlepage
\end{frame}

\begin{frame}
  \begin{block}{Definicja prawa (węższa)}
    System norm postępowania uznanych przez władzę państwową. Wyraża interesy rządzących grup społecznych. Realizowane za pomocą przymusu państwowego.
  \end{block}

  \begin{block}{Definicja prawa (szersza)}
    Wszelkie reguły postępowania przyjęte w danej społeczności. Określa wzajemne prawa i obowiązki jednostek w każdej zbiorowości.
  \end{block}
\end{frame}

\begin{frame}
  \begin{block}{Prawo prymitywne}
    \begin{itemize}
      \item Rodzina
      % Od zarania dziejów ludzie wchodzili w stosunki rodzinne. W rodzinach mieli określone prawa i obowiązki.
      \item Prawo własności
      % Wiąże się z prawem dla niektórych członków społeczności i obowiązkiem uszanowania tego prawa reszty społeczności.
      \item Pierwotne poczucie prawa
      % Ustalały się wzorce zachowań wynikające z zasad moralnych, wierzeń czy przeżyć psychicznych. Gdy ktoś naruszał ten zbiór zasad, spotykały go negatywna ocena i reakcje. Wykształciło się pierwotne poczucie prawa.
      \item Sankcje wewnątrzgrupowe
      % Służyły rozwiązywaniu konfliktów wewnątrz rodu. W zależności od wagi ekscesu różnicowano stosowane sankcje. Drobne występki karano stosując środki przymusu wewnątrzrodowego . Poważne skutkowały nawet wykluczeniem za wspólnoty, co wiązało się z pozbawieniem ochrony przez ród. W praktyce równało się to karze śmierci.
      \item Konflikty pomiędzy rodami
      % Krzywda wyrządzona jednostce rodu przez jednostkę innego rodu prowadziła do stanu wojny pomiędzy całymi rodami. Krzywdę należało pomścić i zwykle realizowano to poprzez "krwawą zemstę".
    \end{itemize}
  \end{block}
\end{frame}

\begin{frame}
  \begin{block}{Od prawa prymitywnego do prawa archaicznego}
    \begin{itemize}
      \item Powstanie państwowo zorganizowanego aparatu przymusu
      % W wyniku rozpadu społeczeństwa pierwotnego na grupy o sprzecznych interesach oraz narastania konfliktów społecznych w takiej skali, że nie dawały się one już likwidować siłą autorytetów rodowo-plemiennych, wykształcił się wyodrębniony ze społeczeństwa aparat przymusu.
      \item Częste zachowania stawały się zwyczajami
      % Często stosowane zachowania, opierające się na zasadach etycznych, wierzeniowych, obyczajach plemiennych, stawały się w wyniku trwałego stosowania zwyczajami.
      \item Zwyczaje stawały się prawem (zwyczajowym)
      % Zwyczaje zaczęły uzyskiwać sankcje przymusu państwowego, stając się regułami prawa w ścisłym znaczeniu.
      \item Był to długotrwały proces
      % Dawniej stosowane prymitywne sposoby realizacji praw, jak samopomoc, mediacja rodowych autorytetów czy odwet całego rodu, ustępowały miejsca wyspecjalizowanemu aparatowi wymiaru i realizacji prawa.
    \end{itemize}
  \end{block}
\end{frame}

\begin{frame}
  \begin{block}{Prawo stanowione}
    Prawo świadomie tworzone przez określone organy prawotwórcze i wydane w odpowiedniej formie.\\
    Egzekwowane na podstawie przymusu państwowego.
  \end{block}
  \begin{block}{Źródła prawa}
    Wszelkiego rodzaju kodeksy, zbiory wyroków, literaura prawinicza.
  \end{block}
\end{frame}

\begin{frame}
  \begin{block}{Kodeks Hammurabiego}
    % Był zbiorem reguł, które dzisiaj zakwalifikowalibyśmy do wielu różnych gałęzi prawa sądowego; zarówno materialnego jak i procesowego.
    Cechowała go kazuistyka oraz zasada talionu. \\
    \begin{quote}
      ,,Jeśli pełnoprawny obywatel wybił oko członkowi klasy pełnoprawnych obywateli, wyrwą mu oko.'' (\S 196) \\
      ,,Jeśli złamał kość pełnoprawnego obywatela, złamią mu kość.'' (\S 197)
    \end{quote}
    Wyraźnie rozróżniano niewolnika i jego pana.
    \begin{quote}
      ,,Jeśli [pełnoprawny obywatel] wyrwał oko poddanego albo złamał kość poddanego, zapłaci jedną minę srebra.'' (\S 198)
    \end{quote}
  \end{block}
\end{frame}

\begin{frame}
  \begin{block}{Prawo rzymskie}
    \begin{itemize}
      \item Większość współczesnego prawa europejskiego jest oparta na prawie Rzymskim.
      \item Prawo rzymskie ewoluowało wraz z rozwojem Rzymu z malutkiej wioski do potężnego imperium.\\
        Rozwój ten był więc naturalny i trwał długo.
    \end{itemize}
  \end{block}
  \begin{block}{}
    \begin{itemize}
      \item Gdy Rzym był wioską regulacje działały na zasadzie precedensów (np. oko za oko).\\
      \item Wraz z rozwojem imperium zmienił się cel stanowienia prawa,\\
      potrzebne były regulacje pozwalające przeprowadzać na przykład wielkie międzynarodowe operacje handlowe.
    \end{itemize}
  \end{block}
\end{frame}
\begin{frame}
  \begin{block}{Prawo średniowieczne}
    \begin{itemize}
      \item Po upadku imperium rzymskiego nastąpiło mieszanie się wysoko rozwiniętego prawa rzymskiego 
        z prawem plemion barbarzyńskich
      \item Wulgaryzacja prawa
      \item Osiedlone na granicach imperium plemiona germańskie asymilowały i utrzymały część praw Rzymu
      \item Państwo Franków (Merowingowie)
      \item Wizygoci, Ostrogoci, Burgundowie, Longobardowie
    \end{itemize}
  \end{block}
\end{frame}
\begin{frame}
  \begin{block}{Kodyfikacja}
    \begin{itemize}
      \item W XVIII w. w okresie oświecenia powszechnym dążeniem stało się skodyfikowanie prawa
      \item Do tej pory prawa były rozproszone w zbiorach prywatnych i edyktach
      \item Powstała idea stworzenia jednolitego zbioru praw (Jeremiasz Bentham)
    \end{itemize}
  \end{block}
\end{frame}
\begin{frame}
  \begin{block}{Kodeks Napoleona}
    \begin{itemize}
      \item Powstał 12 marca 1804r.
      \item Powstał w skutek rewolucji francuskiej
      \item Przełomowy kodeks
      \item Indywidualizacja, liberalizacja, laicyzacja
      \item Wprowadzanie faktycznej równości wobec prawa
    \end{itemize}
  \end{block}
\end{frame}
\begin{frame}
  \begin{block}{Kodeks Napoleona}
    \begin{itemize}
      \item Likwidacja ustroju feudalnego
      \item Napisany prostym językiem
      \item Przetrwał do czasów dzisiejszych
      \item Uważany za arcydzieło sztuki legislacyjnej
      \item Wzór dla podobnych kodyfikacji w innych krajach
      \item Obowiązywał na ziemiach polskich
    \end{itemize}
  \end{block}
\end{frame}
\begin{frame}
  \begin{block}{Proces inkwizycyjny a kontradyktoryjny}
    \begin{itemize}
      \item Inkwizycyjny -- rolą sędziego jest dotarcie do obiektywnej prawdy
      \item Kontradyktoryjny -- rolą procesu jest dojście do porozumienia stron
    \end{itemize}
  \end{block}
  \begin{block}{Zastosowanie}
    \begin{itemize}
      \item Inkwizycyjny -- prawo karne -- wykrycie zbrodni
      \item Kontradyktoryjny -- prawo cywilne -- zawarcie ugody przez strony
    \end{itemize}
  \end{block}
\end{frame}
\begin{frame}
  \begin{block}{Kara}
    \begin{itemize}
      \item Wraz z rozwojem systemów prawnych zmienia się cel kary
      \item Początkowo ma ona na celu przywrócenie sprawiedliwości oraz odstraszanie
      \item Dlatego w średniowieczu powszechne były tortury oraz egzekucje
      \item Zauważono że surowe kary niekoniecznie są skuteczne
      \item U schyłku XV w. pojawiła się koncepcja pozbawienia wolności
      \item Izolacja, odkupienie win, ciężkie prace
      \item Dzisiaj -- ochrona społeczeństwa
    \end{itemize}
  \end{block}
\end{frame}
\end{document}
