Canon 5d3 Error 70 Latest Nightly Build

Issue #2450 resolved
Archibaldo created an issue

Heeelp my existence depend on this camera After I installed latest build, soon started camera to shut down with err70. Not oft. But since yesterday camera is shutting down constantly. 1)update file error 2)did reboot by taking out the memory battery over the night 3)once red activity LED was blinking quite long after putting the battery again 4) I cleared all camera settings, after quite a mess(programs are gone, no M). Camera ca.5-10% useful, but if I change dials and controls to fast ends with err70. I have Camera for nearly two years so I don´t think that memory battery is drained..but I go and buy new anyway. Any help could be great. Thank U for all the work.

Mladen Archie Delic

Comments (33)

  1. Archibaldo reporter

    without ML, yes. Even a bit worse. By changing ISO already err70. With ML I can start, boot, when I´m lucky even record a movie with or without ext. monitor. But after that changing values, replay,...err70.

  2. Alex

    What exactly do you mean by "programs are gone, no M" ?

    What exactly happened after you cleared camera settings?

    "camera is shutting down constantly" -> how often? also, clean shutdown or not? (if not clean, modules are not loaded at next boot)

    "update file error" -> I guess you tried to reinstall Canon firmware or ML, but the card was not prepared properly.

    "did reboot by taking out the memory battery over the night" -> what exactly do you mean by this?

    "once red activity LED was blinking quite long after putting the battery again" -> are you able to use ML right now?

    If you still have the ROM*.BIN files from an older card, under ML/LOGS, make a backup copy. The card should not have been formatted after the problems started.

    Also, please describe in detail what you did and what happened. If in doubt, read this first: http://www.chiark.greenend.org.uk/~sgtatham/bugs.html

    Writing a copy of the message in your native language should also help (I have trouble understanding you).

  3. Archibaldo reporter

    realy don´t know, what is the reason for the bug...everything started in the time when I did the update..one crash, ..two-three..and now quite critical...can be also something completely different,.. magnetic interferences from my 300w Box...

  4. Archibaldo reporter

    latest crash log with ML of 28th of April

    ASSERT: pItemInstance->pSignature == pcSignature at ./DlgItm/DlgItm.c:188, task CtrlSrv lv:0 mode:3

    Magic Lantern version : Nightly.2015Apr28.5D3123 Mercurial changeset : 0d12e78ff7c3 (5D3-123) tip Built on 2015-04-28 00:13:26 UTC by jenkins@magiclantern.fm. Free Memory : 164K + 4042K

  5. Archibaldo reporter

    https://www.youtube.com/watch?v=V3NYYhe2d6I

    https://www.youtube.com/watch?v=vhSRpfgZBHg

    CRASH12 ASSERT: pItemInstance->pSignature == pcSignature at ./DlgItm/DlgItm.c:188, task GuiMainTask lv:0 mode:3 Magic Lantern version : Nightly.2015Apr28.5D3123 Mercurial changeset : 0d12e78ff7c3 (5D3-123) tip Built on 2015-04-28 00:13:26 UTC by jenkins@magiclantern.fm. Free Memory : 165K + 4046K

    CRASH 13 ASSERT: pItemInstance->pSignature == pcSignature at ./DlgItm/DlgItm.c:214, task CtrlSrv lv:0 mode:0 Magic Lantern version : Nightly.2015Apr28.5D3123 Mercurial changeset : 0d12e78ff7c3 (5D3-123) tip Built on 2015-04-28 00:13:26 UTC by jenkins@magiclantern.fm. Free Memory : 166K + 4046K

  6. Alex

    Looks quite strange, and pretty random.

    I've noticed an ERR 01. Can you try to reproduce the issue without any lens? (why I'm asking this: I had a MF lens adapter that was causing the camera to behave like crazy)

    Also, if you are just navigating the menus, without trying to take pictures or going to LiveView, do you still get the error?

    Did you make a backup copy of your ROM files? Can you send me the oldest copy of ML/LOGS/ROMn.BIN that you have, and also the current version? (Debug -> Dump ROM and RAM, then copy ML/LOGS/ROMn.BIN again to the PC).

    I can either try to reproduce the issue in QEMU (though I'm not sure I'll actually get the error), or flash your ROM files onto my 5D3 (I'm a little hesitant to do that, though I already tried it on 550D and 60D).

    I can also create a diagnostic binary that prints all Canon debug messages, maybe we find some more hints.

  7. Archibaldo reporter

    interesting...I just tried without any lens..it was much more stable untill I tried to replay the recording, error 70..I repeated again and error 70 occurs again. Here crash after try without lens ASSERT: pItemInstance->pSignature == pcSignature at ./DlgItm/DlgItm.c:188, task CtrlSrv lv:0 mode:3 Magic Lantern version : Nightly.2015Apr28.5D3123 Mercurial changeset : 0d12e78ff7c3 (5D3-123) tip Built on 2015-04-28 00:13:26 UTC by jenkins@magiclantern.fm. Free Memory : 164K + 4045K

  8. Archibaldo reporter

    good idea!!! will use this in the some lyrics...love song, "she´s telling me I´m selling fog, but she is worse than my error log"

  9. Archibaldo reporter

    Because unsure, of my storage cards, have no older data. I am in Austria(night), so will be back in about 8-10 hours. Thank you very much Alex,

    Archie Mladen Delic

  10. Archibaldo reporter

    Hi Alex,

    As you are helping community, I would like to be helpful to you and your movies/shootings with my music or sound design. This is world where I shine(music prices, orchestra arrangements, pop, rock, jazz,classic) Here in technical world I know just so much, to realize that I know nothing.

    If you can help me further... -I put on my account two snippets. One Log from the last Crash and one from last year, March. -No Idea but is it possible to complete reinstal Canon os or changing any part of it(MoBo?)

    Hoping for solution, answer.

    Winter greetings from Austria,

    Archie Mladen Delic

  11. Alex

    Thanks, I only take a few pictures every now and then as a hobby.

    If you don't take pictures, don't record videos, and don't playback videos from the card, can you get the crash?

  12. Archibaldo reporter

    hi Alex, sooo weird! Such a random behaviour. I was just turning the wheels, changing the programs, changing adjustments, no problem. I tried the same without ML. No problem. You could see on the video I send, there was immediately an err. while just changing some adjustment. Yesterday I couldn´t make a photo... No problem now. Took even photo and replayed, no problems... Than I tried with update,..failure!

  13. Archibaldo reporter

    Thx Ian, tried everything... such random behavior of errors.. looks like when there is a virus in computer...wondering, on PC you can install Windows new..new installation.. possible on Canon(not me)?

  14. Licaon Kter

    No way to pass a virus from PC to Canon.

    Yes the card can be infected, but with a PC virus that would only run on PC.

  15. Archibaldo reporter

    understand that..I just compared the behavior..like on PC with virus(didn´t expressed well)

  16. Archibaldo reporter

    Report&conclusion, ..lack of solution I went keep on going working with camera, accepting errors, shutting down, pulling the battery out, card out, again and again, with all these strange random errors..kept working on until...what?..suddenly I could instal firmware again...at first attempt came error somewhere at 50%, second attempt was full success!!! Crazy..happy ending. Now working as before(hope)! Thank U Alex for reacting, responding to my problem.

    Greetings from Austria,

    Mladen Archie Delic http://www.snowrockmusic.com/mad/

  17. Log in to comment