Wiki

Clone wiki

whmcs-grepp / Home

grEPP 2 - Αρχική

Καλωσήρθατε στο wiki του grEPP WHMCS Registrar module. Ο σκοπός αυτού του wiki είναι να αντικαταστήσει το παλιό pdf με τις οδηγίες, και να είναι πιο εύχρηστο για εσάς και εύκολα διαχειρίσιμο για μένα.

Εδώ θα μπορέσετε να βρείτε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε για να εγκαταστήσετε το module, αναλυτικές εξηγήσεις για τον τρόπο λειτουργίας και τι πρέπει να κάνετε από τη μεριά σας, καθώς και μερικές απαντήσεις στα πιο συνηθισμένα προβλήματα που έχουνε προκύψει κατά το πέρασμα των χρόνων.

Μια σύντομη αναδρομή

Το module ξεκίνησε τη ζωή του στις αρχές του 2011. Από τότε με έχουν εμπιστευτεί δεκάδες καταχωρητές του .gr TLD, πράγμα που με τιμάει απίστευτα και μου δίνει την ώθηση να συνεχίσω και να αναβαθμίζω το module συνεχώς. Άλλωστε όσοι από εσάς έχει τύχει να χρειαστείτε υποστήριξη, θα έχετε διαπιστώσει πως είναι ένα θέμα το οποίο το παίρνω πολύ σοβαρά.

Το πρόβλημα είναι πως προγραμματιστικά το module ξεκίνησε σαν κάτι απλό, για προσωπική μου χρήση, αλλά εξελίχθηκε σε σημαντικό εργαλείο τελικά για πολλούς ενώ ταυτόχρονα το WHMCS εξελισσόταν, άλλαζε, αναβαθμιζόταν, η ΕΕΤΤ προσέθετε νέες λειτουργίες, περιορισμούς, νέες εκδόσεις του κανονισμού κλπ. Το module είχε γίνει πλέον πολύ δύσκολο στην ανάπτυξή του, έπασχε σε σημαντικό βαθμό στη διαχείριση σφαλμάτων και την ενημέρωση του χρήστη ή/και του διαχειριστή, ενώ μια μικρή αλλαγή του κανονισμού ή του WHMCS μπορεί να έφερνε τα πάνω-κάτω και να χρειαζόντουσαν πολλές ώρες για να συμμορφωθεί το module στα νέα δεδομένα.

Το σήμερα

Τα τελευταία 3 χρόνια έχω ξαναγράψει το module από την αρχή τουλάχιστον 3 φορές. Κάθε φορά όμως κάτι συνέβαινε, κυρίως από θέμα χρόνου, και η προσπάθεια δεν ολοκληρωνόταν. Υπήρξε μάλιστα και μία υλοποίηση που αντί το module να επικοινωνεί με το ΙΤΕ, διάβαζε τα δεδομένα από την τοπική database για να είναι ακόμα πιο γρήγορο! Βλέποντας μετά από κάποιον καιρό ξανά τον κώδικα, πάθαινα αυτό που παθαίνουν πολλοί προγραμματιστές, δηλαδή δεν μου άρεσε ο κώδικας που είχα γράψει και ήξερα πως μπορούσα να τον κάνω καλύτερο. Τα τελευταία χρόνια λόγω διαφόρων επαγγελματικών συγκυριών, οι γνώσεις μου σχετικά με την PHP και τα διαθέσιμα εργαλεία που υπάρχουν για να κάνουν την καθημερινότητα πιο εύκολη έχουν αναβαθμιστεί σε βαθμό που να μη συγκρίνονται με τα πιο παλιά χρόνια, οπότε είπα πως μέσα στο 2018 θα πρέπει να κάνω άλλη μια προσπάθεια.

Το module αποτελείται πλέον από 2 βασικά κομμάτια. Τη βιβλιοθήκη greppcore και το module.

  • greppcore: Είναι η βασική βιβλιοθήκη που χρησιμοποιεί το module για την επικοινωνία με το ΙΤΕ. Το greppcore δεν ασχολείται με το WHMCS, αλλά μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί σε οποιαδήποτε εφαρμογή χρειάζεται επικοινωνία με το ΙΤΕ. Στο μεγαλύτερο μέρος του έχει γραφτεί από την αρχή, ενώ κάποια κομμάτια έχουν αντιγραφεί ή/και τροποποιηθεί από παλαιότερες προσπάθειες. Οτιδήποτε αλλάξει στον κανονισμό, είναι συνήθως υπόθεση λίγων λεπτών να αλλάξει στο greppcore και κατ'επέκταση στο module. Το greppcore αναλαμβάνει την επικοινωνία με το ΙΤΕ, και όλη τη διαχείριση των λαθών. Χρησιμοποιεί τις βιβλιοθήκες Guzzle, Monolog, Smarty και Carbon οι οποίες όμως ήδη χρησιμοποιούνται από το WHMCS και δεν χρειάζεται καποια επιπλέον εγκατάσταση.
  • whmcs-grepp: Είναι το module, το οποίο με τη βοήθεια του greppcore κάνει όλες τις λειτουργίες που μπορεί να κάνει το WHMCS και να υλοποιηθούν στο ΙΤΕ. Δεν ασχολείται καν με το θέμα της επικοινωνίας ή τα σφάλματα, παίρνει την απάντηση έτοιμη από το greppcore.

Πλοήγηση

Αρχική | Εγκατάσταση | Συγχρονισμός | Domains με ελληνικούς χαρακτήρες | Διαχείριση Επαφών | Επικουρικά addons | Διαγράμματα Ροής Εργασιών | Changelog

Updated