Source

uchardet-enhanced / testdata / se / WINDOWS-1252 / wikitop_se_WINDOWS-1252.txt

Under ĺr 1977 deltog fransmannen Thierry Sabine i ett rally mellan Abidjan i Elfenbenskusten och Nice i Frankrike. Han körde dock vilse mitt ute i den libyska öknen pĺ sin motorcykel, men blev räddad och kunde ĺtervända till Frankrike. Sabine blev mycket fascinerad av landskapet i den afrikanska öknen och ville dela med sig av upplevelsen till sĺ mĺnga som möjligt. Han skapade dĺ ett rally, kallat Paris-Dakar-rallyt, vilket skulle gĺ frĺn Frankrikes huvudstad Paris, ned genom Algeriet och Agadez i Niger, för att slutligen gĺ i mĺl i Dakar, Senegals huvudstad.[1] Det första rallyt kördes under ĺrsskiftet 1978/1979 och det blev fransk seger i bĺde bil- och motorcykelklassen. Sträckan har sedan varierat genom ĺren, men fokus har koncentrerats till Afrikaregionen, fram till ĺr 2007. Oroligheter i länder rallyt korsat har vid ett flertal tillfällen varit ett stort problem för arrangörerna. Bland annat har sträckor ställts in eller bytts ut efter hot om terroristattacker, kidnappningar, plundringar samt vid ett tillfälle ocksĺ minfält.

Den 4 januari 2008 meddelades det att ĺrets tävling, som skulle hĺllits 5-20 januari 2008, ställdes in pĺ grund av terroristhot i Mauretanien. Nĺgra dagar senare kom ett besked om att det fanns planer pĺ att anordna tävlingen i Ungern och Rumänien i maj 2008. Dakarrallyt 2008 ställdes dock in och i stället startade Centraleuropeiska rallyt och Dakarserien. Dakarrallyt hade hĺllits utan avbrott varje ĺr sedan 1979, men det hade regelbundet lagts fram krav pĺ att ställa in det pĺ grund av säkerhetsrisk och den fara snabbgĺende fordon utgör för lokalbefolkningarna, men 2008 var första gĺngen kraven gick igenom.[2]

Under perioden 3-18 januari 2009 kördes den 31:a upplagan av Dakarrallyt och den första som inte gick genom Afrika. Rallyt hade istället flyttats till Sydamerika, med länderna Argentina och Chile.[3]. Mycket tyder pĺ att tävlingen kommer att fortsätta köras i Sydamerika, dĺ dessa tävlingar fungerat nästintill felfritt i förhĺllande till ĺren i Afrika.

Utöver kända rallyförare, som exempelvis Colin McRae, Carlos Sainz och Ari Vatanen, har Dakarrallyt även uppmärksammats efter att flertalet andra kända personer deltagit i rallyt, bland annat störtloppsĺkarna Luc Alphand och Bernhard Russi, affärsmannen Mark Thatcher, Albert II av Monaco och Caroline av Hannover.[1]
[redigera] Kritik
Marc Coma under Dakarrallyt 2009.

Rallyt har blivit ökänt för att vara en av världen farligaste tävlingar, vilket den fĺtt mycket kritik för. Sedan start har ett sextiotal personer dött i samband med rallyt, 25 av dessa har varit förare som dött i singelolyckor, men det har även hänt att förare tappat kontrollen över sitt fordon och kört ut bland publiken. Även tvĺ helikopterkrascher har förekommit och i en av dessa omkom rallyts grundare, Thierry Sabine.

Arrangörer har tagit hĺrt pĺ kritiken och har infört flera ĺtgärder för att hĺlla ned hastigheterna för de tävlande. I vissa byar har bland annat dolda hastighetskontroller införts där strafftid lagt till de tävlande som kört för snabbt.[4] Annat är att försvĺra navigeringen sĺ att deltagarna mĺste koncentrera sig mer pĺ att navigera rätt istället för att vinna pĺ hastighet. Fordonen har även utrustats med varningslampor som lyser när de deltagande kommer nära varandra för att undvika kollisioner.

Sedan 2012 ĺrs upplaga har förarna i motorcykelklassen förbjudits köra med motorer större än 450 kubik.[5] Detta införande har varit kontroversiellt, eftersom flera deltagare själva menar att det inte är till deras fördel.
[redigera]