Brister i TK för GMH gällande status på aktiva och inaktiva Ordinationer

Issue #362 resolved
Helena Antonsson created an issue

Kunden är Kalmar, som använder Cambio Cosmic: Vi är acceptanskund för Cambios implementation av GetMedicationHistory 2.0. I samband med tester vi gjorde upptäckte vi att makulerade ordinationer inte hanterades som vi förväntat oss. För övriga informationsmängder som vi publicerar till Journalen och NPÖ kan vi välja om vi vill visa makulerat eller ej och i det fall vi visar det visas det överstruket i e-tjänsten. När det gäller GMH 2.0 kan vi vad vi förstår bara skilja på aktiva eller inaktiva ordinationer. Vi vill ju visa läkemedel som patienten har haft tidigare men som är avslutade, pausade etc. Men vi vill inte visa (alt. visa överstrukna) makulerade ordinationer (av uppenbara skäl – kan ju vara ordinerade på fel patient eller med fel styrka). Så här har Cambio förklarat det (och slängt med en annan fundering):

Aktiva Grundprincip(enligt TKB) - Sista ordinationen i en ordinationskedja. Undantag(Ej i TKB, från ärenden på TK) – Ordination är ändrad i framtiden, dvs det finns en nu gällande ordination, och en ändring är gjord i framtiden, t ex att starta om 2 v. I detta fall kommer det att finnas två aktiva ordinationer i tjänstekontraktet.

Inaktiva, Makulerade, slutdatum passerat, pausat, avslutade.

En fråga som kommit upp, Oplanerade ordinationer, vad ska denna få för status? Exempel: Patienten ska genomgå en operation som ej ännu är planerad. Premedicinering är ordinerad men kan ej tidsättas då operationen inte är planerad. Frågan är då om den ska anses som Aktiv eller Inaktiv i tjänstekontraktet?

Detta behöver justeras om Cambio uppfattat det rätt att det är en brist i tjänstekontraktet.

Ett tillägg, detta hade jag inte förstått först när jag skrev mailet till dig, är att för de andra informationsmängderna, t ex journalanteckningar, fungerar det ju lite annorlunda eftersom enda möjligheten för en journalanteckning att bli inaktiv är genom att makulera den så det är inte så att vi egentligen har fler valmöjligheter för dessa utan mer att det inte får samma konsekvenser. En ordination kan ju t ex ha passerat sitt slutdatum eller vara pausad och blir då inaktiv och dessa vill vi visa

Comments (5)

  1. Helena Antonsson reporter

    Här är informationen som jag pratade om, det som vi saknas i dokumentationen för TKB:n, vilket är ganska viktigt utifrån just vilka läkemedel som faktiskt är aktiva och inaktiva, att införa status skulle synliggöra detta i stället för att man måste sätta allt till Aktiv eller Inaktiv.

    Aktiva läkemedel ”Flera ordinationer kan ibland vara aktiva samtidigt i samma kedja. Detta kan hända när man har framtida beslut som ännu inte trätt i kraft.” Detta hittade jag när jag skulle rapportera ett nytt ärende för det: https://bitbucket.org/rivta-domains/riv.clinicalprocess.activityprescription.actoutcome/issues/300/fr-ga-om-ordinationstyp-och

    Pausade läkemedel ”Ingen ordination är aktiv, när hela behandlingen råkar vara pausad.” ? Visserligen har man en sista post i kedjan, men den gäller inte. Här är jag lite mer osäker, om man vid ett paus beslut ska ”avsluta” behandlingen. I sjukvården är det rutin att man pausar en del läkemedel när patient skrivs in för sjukhusbehandling, och sedan upphör pausen när patienten skrivs ut. Ett typiskt exempel kan vara en blodförtunnande medicin som är helt olämplig när patient snart ska opereras. Här finns mer information om ordinationsstatus: https://code.google.com/archive/p/rivta/issues/300

    Fråga om Recept Här är mer en fråga än en kommentar, än så länge . Hur ska en ordination för ett recept hållas ihop utan att blandas ihop med en stående ordination i journalsystemet? I bifogad fil så försöker jag beskriva hur recept kan förhålla sig till en ordination. I tjänstekontraktet har även receptet i en ordination. I journalsystemet kan ordinationen kan vara pågående under obestämd tid medan recept har giltighetstid på 12 månader. Det som kommer att hända är att man får två ordinationer och ett recept på samma läkemedel och i samma ordinationskedja, och de kan vid en viss tidpunkt vara samma men kan över tiden också vara olika. Frågan är då också om denna ordination är aktiv så länge receptet är aktivt?

  2. Helena Antonsson reporter

    Inte relevant att ändra med nuvarande tjänstekontrakt. En ordentlig utredning måste föregå utveckling. Stänger ärendet

  3. Björn Genfors

    Såhär en bra bit senare kan jag bara uppdatera informationen i just det här ärendet, rörande just frågan kring förskrivning vs. ordination. Enligt tjänstekontraktet GMH (som följer samma logik som har beskrivits i NOD), så innebär varje ny förskrivning ett nytt beslut som rör ordinationen. Det går alltså inte att förskriva läkemedel utan att också fatta ett ordinationsbeslut enligt GMH. Jag säger inte att alla journalsystem har modellerat ordination respektive förskrivning på detta sätt, men så ser det ut i det här tjänstekontraktet.

  4. Log in to comment