GMH - Doseringsinstruktion till vårdpersonal verkar sakna plats

Issue #381 new
Björn Genfors created an issue

De tre fält som kan innehålla någon förklarande text kring hur läkemedlet ska användas är följande:

  • "Förskrivning".dispensationAuthorizerComment - förskrivarens kommentar till farmaceut

  • "Förskrivning".prescriptionSignatura - instruktion till patienten

  • "Dosering".doseringsanvisning - beskrivning av dosering, användning och ändamål riktad till patient.

Värt att notera är att det alltså finns två fält för att ange kommentar till patient, och inget att ange kommentar till vårdpersonal. Min bästa gissning är att det är en olyckligt vald terminologi, snarare än en önskan att utesluta möjligheten till kommentar riktad till vårdpersonal som leder till ovanstående situation.

Ordinationer som inte leder till förskrivning rör oftast sådana läkemedel som administreras av vårdpersonal, medan ordinationer som leder till förskrivning oftast rör läkemedel som administreras av patienten själv. Man skulle, om man köper ovanstående resonemang, kunna förvänta sig att doseringsinstruktion till vårdpersonal skulle återfinnas i fältet "doseringsanvisning".

En ändring enligt ovan innebär förstås egentligen en ändring av semantiken i kontraktet, men den skulle kunna göras som vore det enbart en textuell uppdatering. Den nya fältregeln för doseringsanvisning skulle då kunna lyda ungefär såhär:

Text som beskriver doseringen, riktad till den som ska administrera läkemedlet. NB: Detta är en bredare användning av termen doseringsanvisning än den som Socialstyrelsen har i sin termbank.

Comments (5)

  1. marcusclaus

    Jag kan förstå resonemanget och tycker ditt förslag låter rimligt. Jag föreslår att du stämmer av med ngn som varit med länge och känner ev till det historiska resonemanget om de tre fältens användning, i dels gamla NPÖ1, dels NOD. Dvs kan du få ngn kolk input från exvis P Sjöberg, P Mützell B Strihagen så kan det vara värt lite. För att veta vilket/vilka av fälten som används o visas av NPÖ-klienten resp Journalen-klieten, kontakta Fredrik H/Chorus resp Jenny Juremalm/Journalen.

  2. Andreas Mårtensson

    Jag håller med i ditt resonemang. Men är inte tillräckligt insatt för att se om det finns någon "fälla" i detta. Bra om du pratar med Sjöberg/Strihagen som har historiken. Vore ju bra om det kunde göras som en dokumentuppdatering.

    Sedan funderar jag på om ett beslut behöver kollas/förankras i Elisabets projekt för läkemedel och med SKL (Björn: eller du kanske i så inblandad/insatt för att bedöma om det behövs eller ej..)?

    /a

  3. Tobias Blomberg

    Enligt Katrin bör information till patient och vårdgivare ses som två olika informationsnivåer. I nästa majorversion bör därför ytterligare ett informationsfält läggas till. Eventuellt kan man ändra beskrivningen i denna version och ändra tillbaks då ett nytt informationsfält tillförs.

  4. Log in to comment