GCD 3.0: önskemål om förtydliganden kring giltighetstid för hasMoreReference

Issue #391 closed
Former user created an issue

Synpunkt från Cerner utifrån GCD3.0-förslaget med partiell datahämtning.

Frågan är om det borde finnas en uttalad ”giltighetstid” på hasMore-referenserna?

När vi tänkt på möjlig implementation som producent så har vi utgått från att efterföljande anrop med hasMore-referenser kommer ske ganska omgående – det är väl så som NPÖ/Journalen kommer använda referensen. Men teoretiskt sett skulle ju en konsument kunna försöka använda samma hasMore-referens långt senare. Konsumenten skulle kunna spara undan en referens och skicka anropet en timme senare (eller för den delen ett år senare) och anropet skulle fortfarande vara giltigt.

Det blir orimligt om producenter ska behöva klara att hantera en viss hasMore-referens ”för tid och evighet”. Vi har som sagt inte bestämt några detaljer kring hur en lösning skulle se ut för vår del, men exempelvis skulle det kunna bestå i att samtidigt som vi returnerar den första sidan med en hasMore-referens så fortsätter vi att i bakgrunden bygga upp alla kommande ”sidor” från journalsystemet och lagrar dem i en cache, för att snabbare kunna svara på efterföljande anrop. En sådan förladdad kopia av journalinformationen kan absolut vara rimligt att lagra i cache en kortare tid, men inte särskilt länge.

Oavsett exakt hur vår tekniska lösning kommer se ut så känns det helt orimligt/omöjligt att vi bygger en lösning där vi stödjer en specifik referens för all framtid. Jag gissar att det samma kommer gälla för flertalet producenter. Så på något sätt måste nog referenserna ha en viss giltighetstid för att det här ska fungera bra.

Sen kan man väl lösa det på lite olika sätt: • Lägga till ett fält för giltighetstid i hasMore-blocket, där producenten kan sätta ett lämpligt värde utifrån sin implementation. • Bestämma en generell giltighetstid som gäller för alla producenter och konsumenter av tjänstekontraktet (t.ex. att länken ska vara giltig en timme eller ett dygn eller vad som är lämpligt). • Mindre formellt styrt via t.ex. självdeklaration, där producenten kan ange hur länge referenserna kommer vara giltiga

Oavsett vilket så behöver frågan tas med i TKB. Man bör även beskriva hur hanteringen ska se ut ifall en konsument ändå skulle göra ett anrop med en referens som inte längre är giltig.

Sen kan givetvis även konsumenterna ha synpunkter/önskemål på giltighetstid. Om tanken i Journalen är att slutanvändaren själv ska få välja att läsa in ytterligare information så vill man antagligen ha en giltighetstid som räcker över hela tiden som användaren är inloggad i Journalen.

Det här kommer antagligen inte vara något problem i praktiken när det kommer till Journalen/NPÖ. Men frågan behöver ändå tas upp och beskrivas, så det blir tydligt hur det här ska fungera.

Comments (3)

  1. Anneli Duveborg

    TKB uppdaterades med i januari 2022 med en ny regel om giltighetstid (regel 7).

    Referensen ska vara giltig i minst en timme. Sen är det upp till tjänsteproducenten att själv avgöra hur länge efter det de vill hålla referensen vid liv.

    Angående hantering när en referens inte längre är giltig så är det upp till tjänsteproducenten att skicka lämpliga logiska fel enligt beskrivningen i TKB. Ett exempel är att referensen som skickats i hasMoreReference är ogiltig. Se kapitel 7.1.7 Logiska fel i TKB.

    Ursäkta sent svar. Vi hade missat denna issue då den vidarebefordring av nya issues från Bitbucket till förvaltningens epost som vi förut haft har gått sönder. Vi jobbar på att få upp den igen.

    /Anneli Duveborg, Inera Tjänstekontraktsförvaltning

  2. Log in to comment