Visa relaterade vårdenheter som saknar vårdvalsmöjlighet

Issue #226 new
Former user created an issue

Bakgrund: I åtminstone Västra Götalandsregionen finns kravet att varje vårdenhet som erbjuder vårdval (nedan kallad VE) även erbjuder jourverksamhet. Denna jourverksamhet erbjuds oftast av en separat vårdhenhet/funktion och ofta på annan adress, under annat namn och kan ske i samverkan mellan flera VE. Det går inte att göra vårdval av jourverksamhet, utan det blir ett indirekt val av invånarens aktuella vårdval.

Krav/Behov: Invånaren själv eller 1177 via rådgivningsstödet behöver enkelt kunna se vilken jourverksamhet aktuell invånares VE är ansluten till eftersom man i dagsläget inte kan se vilken jourverksamhet invånaren "tillhör" under kvällstid. Idag saknas stöd i tjänstekontrakten, till exempel i tns:Facility, att uttrycka detta.

Förslag: Föränding av tns:Facility att även innehålla en lista av relaterade facilities inklusive typ av relation med beskrivning av relationen.

Frågor: Är detta behov känt sedan tidigare (jag hittar inga tidigare issues)? Hur har det hanterats? Vad är rekommendationen? (ny version av crm:carelisting, utökning via xs:any, eller helt separat hantering exempelvis via HSA-katalogen)?

#####Originally written by karl.andreas.ostberg on code.google.com

Comments (6)

  1. Former user Account Deleted

    Frågeställningen har inte varit uppe tidigare så någon analys har inte tidigare gjorts.

    Kort sammanfattning av nuläge (2013-12-17) inom listning: listingType har idag inget beslutat kodverk, istället används koder som kommit överens om under införandet. De koder som används inom Mina vårdkontakter idag är:

    Primärvård=HLM,HL, HLT (vilken som helst av koderna kan användas så länge det är konsekvent) Barnavårdcentral=BVC Distriktssköterska=DSK

    Det har förekommit diskussion att bygga stöd för fler typer inom Mina vårdkontakter, främst har tandvård varit uppe för diskussion. Inget är beslutat och budgeterad i dagsläget.

    Listningsdomänen i sig själv har dock inga inbyggda begränsningar och det finns heller inte något beslut att användaren ska ha rätt att själv ändra alla listningar som visas

    Tänkbar lösningside inom befintlig funktionalitet: Ett möjlig lösning för den aktuella frågeställningen skulle kunna vara att definiera en ny listningstyp (i attributet listingType) som avser jourverksamhet. tex JV (samråd kring kodverk behöver nog tas med I delen inom ceHis innan beslut tas)

    Därefter så sätts listningsinformationen för respektive invånare så att aktuell jourverksamhet returneras i svaret för "getListing". Svaret innehåller då alltså alla listningar som finns för invånaren.

    De enheter som stödjer jour kan sedan taggas med ”jourkoden” som en av listningstyperna som denna stödjer (en enhet kan stödja mer än en listningskod) om man vill kunna se en förteckning över dessa via "getAvailableFacilities".

    Genom ovanstående två åtgärder kan tex 1177/rådgivningstödet då få ut information om vilken jourverksamhet som individen är listad på/tillhör. Det går ju då också att se vilka enheter som är jourenheter (om rådgivningsstödet har eller bygger stöd för detta)

    Om invånaren själv ska kunna se aktuell jourverksamhet i tex Mina vårdkontater så behöver stöd byggas för att hantera nya listningstyper och då blir det ju isåfall en utvecklingsinsats inom Mina vårdkontakter.

    Om invånaren själv dessutom ska kunna välja jourverksamhet så styrs detta helt enkelt av vilka listningstyper som returneras genom ”getListingTypes”. (under förutsättning att föregående punkt gällande fler listningstyper är färdigställd)

    #####Originally written by bjorn [eqit.se] on code.google.com

  2. Former user Account Deleted

    Vi kommer att titta vidare på, och försöka förankra, den tänkbara lösningsidén inom befintlig funktionalitet. Den ser lovande ut. Det kan vara tveksamt att skicka med förteckningen över jourverksamheter i getAvailableFacilities och/eller getListingTypes eftersom en konsument skulle kunna luras att tro att det går att genomföra ett vårdval av JV (eller vad den nu kommer att heta. Kanske AJV för Associerad Jourverksamhet eller RJV för Relaterad Jourverksamhet för att ytterligare förtydliga att det inte handlar om ett regelrätt vårdval).

    #####Originally written by karl.andreas.ostberg on code.google.com

  3. Former user Account Deleted

    Lösningsförslaget är nu förankrat hos våra aktuella konsumenter MVK och RGS. Nu återstår bara beslutet om vad nya "listningstypen" ska heta. Förslaget från Västra Götalandsregionen är RJC i betydelsen relaterad jourcentral.

    Hur kan vi stämma av med I delen? Hur når vi dem, eller tar ni frågan vidare härifrån?

    #####Originally written by karl.andreas.ostberg on code.google.com

  4. Former user Account Deleted

    Jag har tagit kontakt med ceHis för att stämma av ifall det ska etableras ett mer nationellt samordnat kodverk för listningstyper i detta läge eller om vi ska införa ytterligare en domänspecifik kod. Återkommer så snart jag kan /Björn

    #####Originally written by bjorn [eqit.se] on code.google.com

  5. Former user Account Deleted

    Har nu stämt av frågan lite och med tanke på frånvaron av en tydlig informationsmodell för domänen så är effekten av en mer samordnad insats kring kodverk så begränsad att den inte är effektiv. Därför tar vi detta som ett domänbeslut och etablerar RJC som en ny defacto kod för relaterad jourcentral.

    Uppdatering av Tjänstekontraksbeskrivningen görs så att den nya koden införs, utförs av mig (Tjänstedomänen)

    Till detta behöver information till 1177 RGS samt mina vårdkontaker för att kommunicera den nya koden så att de kan påbörja eventuell planering & möjlighet att hantera den nya koden. utförs av mig (Tjänstedomänen)

    Med andra ord så kan ni gå vidare i VGRs planering kring detta.

    #####Originally written by bjorn [eqit.se] on code.google.com

  6. Former user Account Deleted

    VGR har släppt lösningen till Test/QA så att den kan verifieras av NTjP, RGS och MVK. Kontakta mig om det behövs mer detaljer för verifieringen.

    Andreas Östberg (at vgregion punkt se)

    #####Originally written by karl.andreas.ostberg on code.google.com

  7. Log in to comment